Arkiv | juni, 2011

Att registrera sitt företag

25 Jun

Många frågar mig om det var svårt att starta mitt företag. Mitt svar är alltid detsamma: Nej.

Det är inte alls svårt att starta en verksamhet av det här slaget där man inte behöver några tillstånd, namnregistreringar eller lokaler och anställda för verksamheten. Det var faktiskt löjligt enkelt. Alla slags företagsregistreringar sköts smidigt via en sida; verksamt.se. Där samlar skatteverket, bolagsverket och tillväxtverket information och e-tjänster för dig som vill starta eget. När man väl bestämt sig för vad man vill göra i sitt företag och räknat lite på hur det kommer se ut och om man kommer tjäna något det första året är det bara att klicka sig in på ”Starta” och ”Registrera företag”. Man loggar in på sina sidor med sin E-legitimation (som man skaffar via sin bank) och sen väljer man Starta Företag och om man är som jag, ensam i företaget, väljer man Enskild Firma.

Enskild firma kan passa dig som ska starta ett företag ensam. Det finns inget krav på något satsat kapital, men det finns inte heller någon klar gräns mellan dig personligen och ditt företag när det gäller ekonomiska och juridiska processer.

Via länkar tas man vidare så att man fyller i all nödvändig information såsom:

Företagets SNI-kod, som beskriver verksamheten. Jag hade problem att hitta SNI-koden för Game Master när jag började frilansa som det, men mailade till SCB som har hand om koderna och fick svar inom en halvtimme. SNI-koden för Översättning och Tolkning är 74 300 och för Game Master fick jag rådet att ta kod 82 990, samma som florister tror jag.

Omsättning, alltså det man beräknar att verksamheten får in under de nästkommande 12 månaderna.

F eller FA-skatt. Om man även är anställd behöver man inte betala egenavgifter för företagets inkomster och kan då ha FA-skatt. Arbetar man däremot bara som egen företagare behöver man dra av egenavgifter och använder sig då av en F-skattsedel. Det viktiga att komma ihåg är att alltid nämna att man har en F eller FA-skattsedel när man tar emot uppdrag. (Jag har det skrivet på hemsidor och profiler och i alla fakturor)

Momsregistrering, Om ens företag måste deklarera moms får man fylla i det här. Det står oftast om det är det efter att man fyllt i SNI-koden.

Kontaktuppgifter, till företagets besöksadress, kontaktperson och liknande.

Sen signerar man, kvitterar och så är det klart!

Det var inte så svårt va?

Sen att driva företaget, det är en annan femma. För att beskriva det behövde jag tydligen en hel blogg 😉

Översätta PDF

24 Jun

Ett problem när man frilansar som översättare kan vara när man stöter på pdf-filer att översätta. Det första problemet är att få ut texten som ska översättas i redigerbar form. För pdf-filer som inte är scannade versioner går detta relativt enkelt att göra. Ett sätt är via Google docs, där man kan formatera om de flesta filer rätt enkelt. (Google docs har även ett översättningsprogram för pdf-filer, men det är inte ännu tillförlitligt när det gäller svenska som målspråk.)

Pdf-filer som är scannade är självklart lite svårare, för de är ju endast bilder. Men arbetar man mycket med såna filer och inte kan få tag i originalen kan det vara värt att införskaffa ett OCR-läsningsprogram såsom Textbridge (kostar ca. 500:-), som hjälper dig konvertera bilderna till redigerbara textfiler.

Men det svåraste kanske inte är att extrahera informationen från filen som ska översättas, utan att formatera den på samma sätt efter att översättningen är gjord. Bilder, tabeller, formateringar och liknande i texten kan vara svåra att återskapa och tiden det tar att göra det tas oftast inte med i beräkningen när arbetet prissätts. Det bästa är att fråga den som tillhandahåller filerna om inte originalfilen kan skickas istället, för att underlätta både för dig och kunden.