Företagens trovärdighet

6 Sep

När man jobbar som frilansare kommer man oundvikligen att komma i kontakt med företag som är mindre seriösa i sitt sätt att göra affärer på.  Det kan handla om allt från att de försöker få dig att jobba för priser långt under genomsnittet, till att de inte betalar i tid alternativt inte betalar dig alls. Ett vanligt problem kan också vara dålig respons via mail eller vilket kommunikationsmedel man nu använder. Några tecken jag tittar efter för att vid en första kontakt avgöra om det kan vara en affärskontakt som är legitim och seriös är

  • Mailadressen. En hotmail kan vara en varningsklocka. En egen företagsmail känns bättre, fast att även de går att fejka.
  • Signaturen. Finns det ens en signatur? En logo med information om företaget såsom adress och telefon ger ett professionellt intryck.
  • Frågorna. Vad frågar de efter? ber de dig skicka olika dokument? CV är ok men om de frågar efter ett stort antal referenser kan man vara vaksam. En bra forumtråd för att bilda sin egen uppfattning kring att ge eller inte ge referenser på tidigare kunder finns här. (jag gör det inte)
  • Svaren. Är de tydliga? Svarar de på dina motfrågor? Att göra uppdraget kristallklart innan man börjar är viktigt. Du ska veta vad som förväntas av dig, vad du får betalt och när det ska vara klart.
  • Hemsidan. Finns det en länk till deras hemsida med i mailet så titta på den. Ser den professionell ut?

Är det ett stort uppdrag, känns något inte helt säkert eller vill man bara vara extra noga, går det att kolla kundens rykte innan man tackar ja. Via proz.com man kan söka upp olika företag (om de har konto på proz) i deras Blue Board och om man inte är betalande medlem ”betala” på olika sätt för att få tillgång till omdömena som publicerats där. Utan tillgång kan man endast se en gradering från 1-5, med tillgång får man se deras kommentarer också. På translatorscafe finns det en liknande funktion, hall of fame & shame. Dit kan man inte få tillgång om man inte är betalande medlem eller har lämnat ett omdöme själv på den man kollar upp. Utan tillgång kan man endast se ett medelvärde på de betyg som getts och hur många som lämnat omdöme.

Men om man vill ha en lite mer allmän lista över företagets betalningstrovärdighet kan man bli medlem på lite olika sidor som listar sådant oavsett om företaget är medlem eller inte. De jag har stött på i den formen är TCR list och Payment Practices. Båda har en gratis prövotid och sen en årsavgift på runt 150:-. Jag är med på den senaste—Payment Practices—och tycker hittills att den är bra med ett stort register över företag.

Detta är ju metoder som kanske lämpar sig bäst när man handlar med företag utanför Sverige. För Svenska företag eller privatpersoner kan en enkel kreditupplysning kanske räcka.

Men kort och gott, ta god tid på dig att validera företaget du ska jobba med. Jag missade det en gång och det fick jag betala för då de var extremt oseriösa när det väl kom till betalningen. Som tur var var det ingen stor summa (och det var väl därför jag inte kollat så noga i början) men det tar ändå upp onödig tid och energi som man kan lägga på annat som frilansare.

Du kanske också vill läsa om: Proz.com, Translatorscafe

Lämna en kommentar