Arkiv | februari, 2012

Ordböcker

9 Feb

Det finns väldigt bra ordböcker att hitta online för den som är som jag och snabbt vill slå upp ord utan att byta från dator till bok.

*ord.se är nordstedts onlineversion. Den har de större språken och en gratisversion av den engelska ordboken. Prenumeration kostar 19 kr per språk och månad.

*microsoft language portal är microsofts egna termbas, den är gratis och används ofta som standard inom IT-översättning.

*tyda.se är ett händigt lexikon som är enkelt att söka i.

*IATE är EU:s flerspråkiga termbas. Väl värt att kolla i om man har svårt att hitta rätt ord.

*ne.se är en stadig bas att ha i ryggen då man behöver både uppslagsverk, ordbok och en bred källa till information.

*jisho.org är en uppslagsbok för japanska-engelska. den är enkel att använda, helt gratis och tillåter sökningar efter ord, mening eller kanji.

*proz.com har ett utmärkt förråd av termer i kudoz som inte hittas i vanliga ordböcker, som andra översättare redan frågat om och svarat på. Enkelt att söka mellan alla tänkbara språk.

*runeberg.org/karlebo/ är en teknisk handbok med sökfunktion som kan vara hjälpsam i många fall för tekniska termer. http://runeberg.org/ensv1948/ leder direkt till deras engelsk-svenska ordbok.

*translate.google.se är googles verktyg för översättning. Även fast denna bör användas med extrem försiktighet kan den också-med lite list-användas som ett kraftfullt verktyg i kombination med webb- och bildsök för att hitta översättningar för de riktigt ovanliga termerna man kan stöta på. Det funkar även på vanliga ord också, men med försiktighet som sagt. 😉

*Colins cobuild är ingen onlinesida, men en uppslagsbok man kan köpa som har en sökbar CD med. Mycket användbart och finns i flera olika varianter.

Tipsa gärna om fler i kommentarsfältet om du använder någon som inte finns med i listan!