Arkiv | juni, 2012

Att komma igång

29 Jun

Jag får många mail från blivande/nystartade översättare som undrar hur man hittar de första jobben, hur man gör för att få dem och ja, hur man gör helt enkelt. Hur kommer man igång? Var letar man?

Jag tror en viktig punkt att fundera över innan man letar är vad du letar efter, snarare än var.

När du bestämt dig för att starta ett företag som översättare och skaffat f-skattsedeln, pärmen, datorn och arbetsplatsen, då är det dags att fundera på några av följande punkter:

  1. Vilka språk vill du översätta från och till? Tänk på att många helst önskar att man översätter till sitt modersmål och att man bor i ett land där det språket talas (för att hålla sig uppdaterad kulturellt).
  2. Vad vill du översätta för media? Böcker, filmer, videos, texter, CV’s, manualer, reklam, hemsidor, spel, enkäter, audio (tolkning/transkribering), recept, företagspresentationer, anbud, kommunikation… listan är oändlig och det är bra att kika runt i forum som diskuterar de olika områdena, för att se vad som skulle kunna passa dig.
  3. Inom vilka ämnen vill/kan du översätta? Se över din utbildning och dina intressen, samt tidigare erfarenheter från olika områden. Du kanske lagar mycket mat hemma? (recept, kokböcker) Eller så har du gått en ekonomiskt inriktad utbildning? (affärstexter, finansiella rapporter) Du kanske har arbetat på förskola/skola? (pedagogiska texter/läroböcker, familjeinriktade produkter/reklam).
  4. Vad gör dig bättre än andra? Att man kommer att konkurrera om de första jobben är självklart, ofta mot mer erfarna översättare. Hur man ska konkurrera för att vinna är svårare att säga. Det går att tävla smart om man funderar noga, vill man konkurrera med pris, erfarenhet, utbildning eller personlig talang? Ta allihop om du kan! (tänk på att ett högt pris kan ibland attrahera mer än ett lågt pris)

När du har svaren på de här frågorna kan du formulera en personlig presentation på de sajter du registrerar dig för jobb. Du kan även utforma en mer inriktad hemsida som lättare visar kunden vad just du kan hjälpa dem med.

Nu vet du vad du ska söka efter!

 

Du kanske även vill läsa: Hur man får jobben, Translatorscafé,  Proz.com, Att sätta ett pris

Verksamt.se

7 Jun

I detta inlägg tänkte jag lite kort ta upp en hemsida som varit till stor hjälp för mig när jag startade företaget och även senare. Verksamt.se är en sida som helt handlar om företagande, hur man startar och driver ett eget företag.

Det är kopplat till skatteverket för vissa tjänster, så man kan registrera sitt företag och liknande direkt på verksamt.se med en e-legitimation.

Förutom att den har bra verktyg så som en uträknare för skatt, hjälp för att skapa en affärsplan, priskalkyler och annat matnyttigt så har den även guider för att hitta tillstånd, rådgivning och olika inspirationsartiklar beroende på vilken bransch du vill skapa företag inom.

Så verksamt.se är en riktigt bra plats att börja på, när det gäller sitt första företag och alla teknikaliteter som kommer med det.