Arkiv | juli, 2012

Kontoret

11 Jul

Alla frilansare behöver en plats att arbeta på, om det så är ett helt kontor eller bara en liten yta på köksbordet där dator eller andra verktyg får plats.

Ska man arbeta heltid med sitt företag så är det värt att satsa på en ergonomisk, funktionell arbetsplats. Satsa på en smidig, bärbar dator men använd en dockningsstation för den på skrivbordet. För mig fungerar den här datorplattan från Ikea alldeles utmärkt, en bred pärm kan i värsta fall fungera om man är på annan plats. Detta för att höja skärmen så att den är i nivå med ögonen. Den allra bästa lösningen är en extern skärm som kopplas till laptopen när den är på skrivbordet.

Ett externt tangentbord och mus är också bra, då armar och axlar hamnar i en bättre höjd, samtidigt som ögonen fortfarande vilar på en behaglig höjd på skärmen. Allt detta är tips jag fått ifrån den här instruktionsfilmen om ergonomi på kontoret.

Andra bra saker att ha, förutom det du arbetar med (dator, papper, skrivbord och såklart en ergonomisk stol m.m.), kan vara sådana saker som bara gör kontoret trevligt att vistas i. En plats där du kan få inspiration och ro för ditt arbete. Som t.ex.:

  • Bra belysning
  • Några växter
  • Färg
  • En inspirationstavla
  • Ordning (eller organiserat kaos)

Här finns foton på några häftiga kontor för inspiration.

På mitt kontor (bilden i början) har jag en enkel bordsskiva ”Vika Amon”, med matchande ben, från Ikea. Datorstolar samt tavlor med comics-motiv, hylla ”Expedit” och magnettavla, allt Ikea. För inspiration; teckningar från barnen på en lina i fönstret, piano på motsatt vägg och pysselgrejer i Expedit-hyllan. Skrivaren/scannern är smidigt dold på ett lägre bord gömt i hörnet där även en växt ger lite grönska. Belysning från fönstret och en ikea-lampskärmen ”Ekås”. Budget-varianten på ett fungerande hemma-kontor.