Arkiv | februari, 2015

Att arbeta med projektledare

13 Feb

Din främsta kontakt i olika projekt kommer troligtvis att vara en projektledare. Projektledaren är den person hos översättningsbyrån som hyr in frilansarna. Även större företag har ofta projektledare som hanterar företagets översättningsprojekt. I det här inlägget tänkte jag ta en titt på just projektledaren.

Generellt sett är projektledaren spindeln i nätet. Det är hon/han som samlar in all text som ska översättas och all information relaterad till det. De kan t.ex.:

  • Hitta översättare för de önskade språken
  • Hitta kontaktpersoner inom företaget som kan svara på frågor
  • Upprätta projektet i ett CAT-verktyg
  • Sammanställa guider till översättarna
  • Hantera översättningsminnen och ordlistor

Något som är värt att tänka på som översättare är att projektledaren ofta måste arbeta inom pressade ramar. Det finns ofta en specifik budget för projektet som inte kan överskridas, ibland finns inga kontaktpersoner tillgängliga, språkspecifika frågor och riktlinjer kan vara svårt att hantera om det inte är ett språk som projektledaren besitter kunskap om o.s.v.

De finns suveräna projektledare, som håller i projektets alla trådar utan att trassla till det och hanterar översättningen och översättaren med den respekt de förtjänar. På andra sidan finns de projektledare som enbart har ögonen på pengarna. Det ska gå fort och billigt, och du är inget mer för dem än en bättre version av Googles översättningsmotor. Du kommer med all sannolikhet att uppleva båda typerna och alla däremellan.

Det viktiga att minnas är att du som frilansare har kontrollen. Du väljer vilka projektledare du vill fortsätta samarbeta med.